Győri elit és a városfejlődés - a gazdasági és a társadalmi folyamatok megítélése - Csizmadia, Zoltán; Páthy, Ádám (Tér és Társadalom, 2010)
Egy nagyváros sikeressége nem csak az objektív helyi gazdasági, társadalmi, kulturális adottságok és mechanizmusok jellegétől, felhasználásától függ, hanem azoktól a szubjektívebb, akár kollektív jellegű véleményektől, képzetektől is, amelyek egyszerre lenyomatai, tükröződései, de egyben meghatározói, motiváló elemei is az egyéni és közösségi társadalmi cselekvéseknek. Ezeket a véleményeket, képzeteket próbáljuk feltárni (kérdőíves felméréssel) egy nagyvárosi térségben (Győr) és egy sajátos helyzetű társadalmi csoport (helyi elit) esetében annak érdekében, hogy jobban megismerjükőket, mint a helyi társadalom meghatározó rétegét, illetve, hogy a város is jobban megismerje önmagát (gazdasági és társadalmi fejlődését és a jelenlegi adottságait) az általuk kifejtett vélemények tükrében.